• default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hari Keluarga UNIMAS

IMG 6424

KOTA SAMARAHAN, 12 April 2014 - Universiti Malaysia Sarawak(UNIMAS) telah menganjurkan Hari Keluarga 2014 bertempat di Stadium UNIMAS. Pelbagai aktiviti telah diadakan sepanjang majlis tersebut antaranya aktiviti sukan, senamrobik, senamtari, cabutan bertuah dan sebagainya.

Hari Keluarga UNIMAS 2014 dirasmikan oleh Naib Canselor UNIMAS, Profesor Dato’ Dr Mohamad Kadim Haji Suaidi. Objektif utama hari keluarga UNIMAS diadakan adalah untuk mengeratkan silaturrahim dan hubungan kekeluargaan sebagai pembentukan sikap, nilai murni, dan integriti seseorang individu, dalam melahirkan sebuah masyarakat yang harmoni dan dinamik.

Selain itu, hari keluarga ini juga bertujuan untuk memberikan ruang kepada staf UNIMAS untuk melakukan aktiviti bersama keluarga mereka dalam pengisian masa yang terluang, menyemarakkan semangat kerjasama, hormat-menghormati dan menanam nilai-nilai murni melalui aktiviti-aktiviti yang dijalankan.

Foto oleh Azlandy Mohammid Ali Tuah || Artikal : Bahagian Perancangan & Komunikasi Korporat

Kunjungan Hormat kepada Ketua Menteri Sarawak

IMG 6011

IMG 5989

KUCHING, 10 April 2014 - Ketua menteri Sarawak YAB Tan Sri Datuk Amar haji Adenan Haji Satem hari ini menerima kunjungan hormat daripada pengurusan tertinggi Universiti Malaysia Sarawak di Wisma Bapa Malaysia.

Kunjungan tersebut bertujuan untuk mencadangkan ketua menteri Sarawak sebagai Pro Canselor UNIMAS.

Turut hadir dalam kunjungan tersebut Ybhg Dato’ Prof Dr Morshidi Sirat, Ketua Pengarah, jabatan Pengajian Tinggi, Kementerian Pendidikan Malaysia.

Dalam kunjungan tersebut UNIMAS diwakili Naib Canselor, Dato’ Mohamad Kadim Suaidi, Timbalan Naib Canselor (Akademik & Antarabangsa), Prof Dr Fatimah Abang, 1.    Prof Dr Kopli Bujang,Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi),Prof Mohd Fadzil Abdul Rahman, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar & Alumni)

Artikel & Gambar oleh Azlandy Mohammid Ali Tuah || Bahagian Perancangan & Komunikasi Korporat

Bank Rakyat Serah Sumbangan kepada Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UNIMAS

bank-rakyat

KOTA SAMARAHAN, 4 April 2014 : Bank Rakyat cawangan Samarahan dan Simpang Tiga hari ini telah menghulurkan bantuan sebanyak RM5,000 kepada Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Malaysia Sarawak.

Sumbangan tersebut adalah tanda sokongan padu Bank Rakyat kepada aktiviti pelajar UNIMAS, khususnya untuk penganjuran Majlis Anugerah Pelajar UNIMAS (MAPU) yang akan diadakan pada 14 April depan.

Penyerahan sumbangan tersebut telah dilakukan oleh Pengurus Bank Rakyat Cawangan Simpang Tiga, Encik Shuib bin Ahmad kepada Naib Canselor UNIMAS, Profesor Dato’ Dr Mohamad Kadim Haji Suaidi bertempat di Rumah Universiti.

Ini merupakan kali kedua buat Bank Rakyat menghulurkan sumbangan bagi MAPU.

MAPU merupakan majlis anugerah pelajar universiti ini yang mengiktiraf penglibatan dan bakat pelajar UNIMAS yang berbakat dalam pelbagai bidang antaranya bidang sukan, seni dan budaya, akademik, persatuan dan sebagainya.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UNIMAS, Profesor Mohd Fadzil Abdul Rahman, Pengurus Bank Rakyat Cawangan Samarahan, Encik Faishal bin Salleh, dan wakil Majlis Perwakilan Pelajar UNIMAS.

Artikel & Foto oleh : Sarena Haidir || Bahagian Perancangan & Komunikasi Korporat

‘Jom Masuk U’ carnival at CityOne Mall on weekend

KUCHING: Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) will play host to the Sarawak Zone ‘Jom Masuk U’ National Higher Learning Carnival this weekend at CityOne Mall’s Exhibition Hall from 8.30am to 5.30pm.

The carnival, organised by the Malaysian Education Ministry, is themed ‘1Malaysia: Education for All’. It is open to the public, said Unimas lecturer Amalia Madihie.

The carnival will be participated by agencies and bodies from local public and private higher institutions of learning, various departments, agencies, government institutions and the private sector, she said.

This was announced when a Unimas delegation led by Amalia made a courtesy call on Welfare, Women and Family Development Minister Datuk Fatimah Abdullah at her office here yesterday.

Among activities in the carnival scheduled are 1Dream2U Education Exhibition, lucky draw, ‘Jom Masuk U’ quiz, education guidance and counselling service.

Source: The Borneo Post

Temubual Jom Masuk U bersama Cats.fm

cats2

cats

KOTA SAMARAHAN, 3 April 2014 : Ketua Penolong Pendaftar Bahagian Pengajian Prasiswazah (BPPs) UNIMAS,  Puan Zuraidah bt Abas ditemubual oleh dua orang penyampai Cats Fm, Dj Fuzz dan Dj Adi menerusi program Antap Breakfast, pagi tadi.

Sesi temubual bersama stesen radio Cats itu bertujuan untuk menwar-warkan program Karnival Pengajian Tinggi Negara ‘ Jom Masuk U’ yang akan diadakan pada 5 hingga 6 April ini bertempat di Dewan Pameran, City One, Kuching.

Dalam temubual hampir satu jam itu, Puan Zuraidah memaklumkan UNIMAS telah diberi penghormatan untuk menjadi tuan rumah bagi  karnival tersebut untuk Zon Sarawak.

Karnival tersebut adalah terbuka kepada orang ramai  bermula dari jam 8.30 pagi hingga 5.30 petang dan akan disertai oleh lebih dua puluh Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta  (IPTS) yang terpilih serta pelbagai jabatan, agensi,  institusi kerajaan dan swasta.

Antara aktiviti yang menarik disediakan sepanjang karnival ini berlangsung seperti Pameran Pendidikan 1Dream2U, Pendaftaran Sahabat UPU, Cabutan bertuah, Kuiz ‘Jom Masuk U’, Perkhidmatan bimbingan dan kaunseling pendidikan, Semakan syarat khas program, Permohonan Aplikasi Dalam Talian (Online).

Artikel & Foto oleh : Sarena Haidir || Bahagian Perancangan & Komunikasi Korporat

Jom Masuk U Logo MOF Logo JPA logo Malaysian Govt Picture MSC Logo MyIDEAS Logo 1Malaysia Logo krste myhealth
Sitemap | Disclaimer | Policy | Portal Guidelines | Feedback
Best Viewed using Mozilla Firefox Version 3+,  Google Chrome or Internet Explorer Version 9+
FOR TECHNICAL inquiries / comment AbOUT this website, contact :- webmaster(at)unimas.my

Last Modified: Thursday 17 April 2014.

Visitors Counter : 1937544